Samokontrola

Celem działań leczniczych i zapobiegawczych zespołu leczącego i samego chorego na cukrzycę jest „on sam”. Jest on głównym punktem wokół którego skupiają się wszelkie działania. Zadania te wykonuje zespół składający się z : lekarza, dietetyka, pielęgniarki edukatorki, specjalistów (okulista, neurolog, podiatra, farmakolog, inni w zależności od potrzeb).

Docelowym wynikiem podjętych działań w przebiegu cukrzycy winno być:

  • uzyskanie i utrzymanie normoglikemii
    • rano 80-120mg/dl
    • przed posiłkiem 80-120mg/dl
    • w 2 godziny po posiłku 180 mg/dl lub mniej
    • przed snem 100-140mg/dl
  • wyeliminowanie ostrych powikłań cukrzycy
  • zminimalizowanie i opóźnienie późnych powikłań cukrzycy.

O dobrej jakości leczenia w cukrzycy świadczy:

  • samopoczucie chorego i zadowolenie z życia
  • dobra sprawność fizyczna i psychiczna
  • wskaźniki badań laboratoryjnych mieszczące się w granicach normy lub „okołonormalne”
  • długość życia jak u osób bez cukrzycy.

Najważniejsze elementy samokontroli to:

  • mój cukier
  • moje odżywianie
  • moja waga 
  • mój plan ćwiczeń
  • moje samopoczucie
  • moje ciśnienie tętnicze
  • kontroluję poziom cholesterolu i innych tłuszczowców
  • moje oczy i stopy
  • dbam o zęby
  • nie palę
  • mam czas na analizę sukcesów i niepowodzeń – „rozmawiam z moją chorobą”
  • uczę się i konsultuję wątpliwości ze swoim lekarzem.

Każdy dorosły człowiek sam odpowiada za stan swojego zdrowia. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że wszelkie zaniedbania niosą za dobą negatywne konsekwencje. Ponad połowa dorosłych ludzi zmaga się z brakami w uzębieniu, lecz nie uważają tego za problem. Wszelkie ubytki należy uzupełniać! Polecam skorzystania z usług Implanty Poznań, aby nie dopuścić do zaników tkanki kostnej w jamie ustnej. W przeciwnym razie konieczna może okazać się odbudowa kości szczęki.

Prawidłowy poziom cukru we krwi

Prawidłowy poziom cukru we krwi, zwany inaczej glikemią, różni się w zależności od momentu w ciągu dnia i rodzaju badania. Oto przykłady prawidłowych poziomów cukru we krwi:

  • Na czczo (rano, przed śniadaniem): 70-99 mg/dL
  • Po posiłku (1-2 godziny po jedzeniu): do 140 mg/dL
  • HbA1c (średni poziom cukru we krwi w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy): 4,0-6,0%

Uwaga: prawidłowe poziomy cukru we krwi mogą różnić się w zależności od laboratorium i metody pomiaru. Dlatego ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia prawidłowych poziomów dla danej osoby.

Poziom cukru we krwi może być zbyt wysoki (hiperglikemia) lub zbyt niski (hipoglikemia). Nadmiernie wysoki poziom cukru we krwi może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak choroba niedokrwienna serca czy choroba nerek, dlatego ważne jest, aby utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi za pomocą odpowiedniej diety, leczenia i aktywności fizycznej.