Dieta podstawowa
Dieta podstawowa ( lekkostrawna )
Dieta oszczędzająca przewód pokarmowy, wyklucza się pokarmy pobudzające nadmierne wydzielanie soku żołądkowego, długo pozostające w żołądku i nadmiernie pobudzające przewód pokarmowy ( błonnik)
Wskazania: m.in. choroby gorączkowe, podeszły wiek
Przykład:
wskazane: pieczywo białe, mleko słodkie i kwaśne, jajka na miękko
przeciwskazane: pieczywo żytnie, jajka na twardo, ryby wędzone
Każdy dorosły człowiek sam odpowiada za stan swojego zdrowia. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że wszelkie zaniedbania niosą za dobą negatywne konsekwencje. Ponad połowa dorosłych ludzi zmaga się z brakami w uzębieniu, lecz nie uważają tego za problem. Wszelkie ubytki należy uzupełniać! Polecam skorzystania z usług Implanty Poznań, aby nie dopuścić do zaników tkanki kostnej w jamie ustnej. W przeciwnym razie konieczna może okazać się odbudowa kości szczęki.
Wyjaśnienia
Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania, w którym spożywana żywność jest łatwo trawiona przez organizm i nie obciąża układu pokarmowego. Celem takiej diety jest zmniejszenie dolegliwości żołądkowych i ułatwienie trawienia pokarmów.
Osoby, które mają problemy z żołądkiem, takie jak wrzody, choroba refluksowa przełyku lub nadkwasota, mogą odczuwać dolegliwości żołądkowe po spożyciu produktów o dużej zawartości tłuszczu, błonnika lub innych składników trudno strawnych. Dlatego taka dieta może być odpowiednia dla osób z problemami z układem pokarmowym.
Oto kilka przykładów produktów, które można jeść na diecie lekkostrawnej:
- Warzywa: warzywa są niskotłuszczowe i bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Można je jeść na surowo lub ugotować na parze lub w wodzie.
- Owoce: owoce są niskotłuszczowe i bogate w witaminy i składniki mineralne.
Dieta lekkostrawna może być odpowiednia dla niektórych osób, ale nie dla wszystkich. Przed rozpoczęciem tego rodzaju diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że jest ona odpowiednia dla konkretnej osoby i nie zagraża jej zdrowiu.
Niektóre osoby, dla których dieta lekkostrawna może być odpowiednia, to:
- Osoby z problemami z układem pokarmowym, takimi jak wrzody, choroba refluksowa przełyku lub nadkwasota.
- Osoby po zabiegach chirurgicznych, które mogą mieć problem z trawieniem pokarmów.
- Osoby z zaparciami lub innymi problemami z trawieniem.
- Osoby z chorobami układu pokarmowego, takimi jak celiakia (choroba trzewna) lub choroba Crohna.
Oczywiście, niektóre osoby mogą wymagać bardziej restrykcyjnej diety lekkostrawnej, podczas gdy inne mogą mieć więcej swobody w swoich wyborach żywieniowych. Ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia odpowiedniego sposobu odżywiania dla konkretnej osoby.