Alergia pokarmowa

Objawy:

  • Skórne
    –  pokrzywka
    –  obrzęk Quinckiego
    –  świąd
    –  wysypka
  • Drogi oddechowe
    –  obrzęk krtani
    –  astma oskrzelowa
    –  nieżyt nosa
  • Przewód pokarmowy
    –  wymioty
    –  bóle kurczowe
    –  biegunka
    –  wzdęcia
  • Krążeniowe
    –  przyspieszenie tętna
    –  spadek ciśnienia krwi
    –  wstrząs anafilaktyczny.

Przyczyny (najczęstsze alergeny):

  • mleko krowie
  • jajko kurze
  • ryba
  • skorupiaki
  • soja
  • orzechy
  • zboże (celiakia)
  • kukurydza
  • seler
  • owoce
  • przyprawy
  • drożdże.

Każdy dorosły człowiek sam odpowiada za stan swojego zdrowia. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że wszelkie zaniedbania niosą za dobą negatywne konsekwencje. Ponad połowa dorosłych ludzi zmaga się z brakami w uzębieniu, lecz nie uważają tego za problem. Wszelkie ubytki należy uzupełniać! Polecam skorzystania z usług Implanty Poznań, aby nie dopuścić do zaników tkanki kostnej w jamie ustnej. W przeciwnym razie konieczna może okazać się odbudowa kości szczęki.

Podział alergii pokarmowych

Alergie pokarmowe to reakcje immunologiczne organizmu na pewne składniki pokarmowe. Można wyróżnić kilka rodzajów alergii pokarmowych:

  • Alergie na białka pokarmowe – te alergie są spowodowane nadwrażliwością organizmu na białka zawarte w pokarmach. Najczęściej występujące alergie na białka pokarmowe to alergie na mleko, jajka, ryby, skorupiaki i orzeszki ziemne.
  • Alergie na składniki pokarmowe pochodzenia roślinnego – te alergie są spowodowane nadwrażliwością organizmu na składniki pochodzenia roślinnego, takie jak nasiona, orzechy, owoce i warzywa.
  • Alergie na składniki pokarmowe pochodzenia zwierzęcego – te alergie są spowodowane nadwrażliwością organizmu na składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, podroby i jaja.
  • Alergie na składniki pokarmowe pochodzenia chemicznego – te alergie są spowodowane nadwrażliwością organizmu na składniki chemiczne dodawane do pokarmów, takie jak barwniki, konserwanty i aromaty.