Alergia pokarmowa
Objawy:
- Skórne
– pokrzywka
– obrzęk Quinckiego
– świąd
– wysypka - Drogi oddechowe
– obrzęk krtani
– astma oskrzelowa
– nieżyt nosa - Przewód pokarmowy
– wymioty
– bóle kurczowe
– biegunka
– wzdęcia - Krążeniowe
– przyspieszenie tętna
– spadek ciśnienia krwi
– wstrząs anafilaktyczny.
Przyczyny (najczęstsze alergeny):
- mleko krowie
- jajko kurze
- ryba
- skorupiaki
- soja
- orzechy
- zboże (celiakia)
- kukurydza
- seler
- owoce
- przyprawy
- drożdże.
Każdy dorosły człowiek sam odpowiada za stan swojego zdrowia. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że wszelkie zaniedbania niosą za dobą negatywne konsekwencje. Ponad połowa dorosłych ludzi zmaga się z brakami w uzębieniu, lecz nie uważają tego za problem. Wszelkie ubytki należy uzupełniać! Polecam skorzystania z usług Implanty Poznań, aby nie dopuścić do zaników tkanki kostnej w jamie ustnej. W przeciwnym razie konieczna może okazać się odbudowa kości szczęki.
Podział alergii pokarmowych
Alergie pokarmowe to reakcje immunologiczne organizmu na pewne składniki pokarmowe. Można wyróżnić kilka rodzajów alergii pokarmowych:
- Alergie na białka pokarmowe – te alergie są spowodowane nadwrażliwością organizmu na białka zawarte w pokarmach. Najczęściej występujące alergie na białka pokarmowe to alergie na mleko, jajka, ryby, skorupiaki i orzeszki ziemne.
- Alergie na składniki pokarmowe pochodzenia roślinnego – te alergie są spowodowane nadwrażliwością organizmu na składniki pochodzenia roślinnego, takie jak nasiona, orzechy, owoce i warzywa.
- Alergie na składniki pokarmowe pochodzenia zwierzęcego – te alergie są spowodowane nadwrażliwością organizmu na składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, podroby i jaja.
- Alergie na składniki pokarmowe pochodzenia chemicznego – te alergie są spowodowane nadwrażliwością organizmu na składniki chemiczne dodawane do pokarmów, takie jak barwniki, konserwanty i aromaty.