Dieta oszczędzająca

Dieta oszczędzająca z ograniczeniem substancji pobudzajacych wydzielanie soku żołądkowego

Wskazania: choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, stany po resekcji żołądka i jelit, nieżyt żołądka

Przykład:
wskazane:  mleko słodkie, jaja na miękko
przeciwskazane:  wędzone ryby i wędliny, kwaśne mleko

Czy wiesz, że bardzo duża ilość osób w młodym wieku ma braki w uzębieniu? Co gorsza, rzadko zdają sobie sprawę z tego, że to poważny problem! Braki pozostające bez uzupełnienia prowadzą do zaniku kości i wtedy konieczna jest odbudowa kości szczęki. By do tego nie doprowadzić, zadbaj o uzupełnienie braków. Zachęcamy do skorzystania z uzupełnień w ramach usług Implanty Poznań.

Wyjaśnienia

Dieta oszczędzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego to sposób odżywiania, w którym ogranicza się spożycie produktów i potraw, które mogą pobudzać wydzielanie soku żołądkowego. Celem takiej diety jest zmniejszenie dolegliwości żołądkowych i ułatwienie trawienia pokarmów.

Substancje pobudzające wydzielanie soku żołądkowego to m.in. kofeina, alkohol, ostre przyprawy i niektóre leki. Osoby, które mają problemy z żołądkiem, takie jak wrzody, choroba refluksowa przełyku lub nadkwasota, mogą odczuwać dolegliwości żołądkowe po spożyciu produktów zawierających te substancje.

Oto kilka przykładów produktów, które można jeść na diecie oszczędzającej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego:

  • Warzywa: warzywa są niskotłuszczowe i bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Można je jeść na surowo lub ugotować na parze lub w wodzie.
  • Owoce: owoce są niskotłuszczowe i bogate w witaminy i składniki mineralne. Można je jeść na surowo lub dodawać do jogurtów, koktajli lub innych potraw.
  • Chude białka: mięso chude, takie jak kurczak, indyk i cielęce, ryby, jajka i produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak jogurt naturalny i kefir, to dobre źródła białka o niskiej zawartości tłuszczu.
  • Niskotłuszczowe produkty mleczne: produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak mleko o niskiej zawartości tłuszczu i niskotłuszczowy jogurt.