Dieta oszczędzająca
Dieta oszczędzająca z ograniczeniem substancji pobudzajacych wydzielanie soku żołądkowego
Wskazania: choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, stany po resekcji żołądka i jelit, nieżyt żołądka
Przykład:
wskazane: mleko słodkie, jaja na miękko
przeciwskazane: wędzone ryby i wędliny, kwaśne mleko
Czy wiesz, że bardzo duża ilość osób w młodym wieku ma braki w uzębieniu? Co gorsza, rzadko zdają sobie sprawę z tego, że to poważny problem! Braki pozostające bez uzupełnienia prowadzą do zaniku kości i wtedy konieczna jest odbudowa kości szczęki. By do tego nie doprowadzić, zadbaj o uzupełnienie braków. Zachęcamy do skorzystania z uzupełnień w ramach usług Implanty Poznań.
Wyjaśnienia
Dieta oszczędzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego to sposób odżywiania, w którym ogranicza się spożycie produktów i potraw, które mogą pobudzać wydzielanie soku żołądkowego. Celem takiej diety jest zmniejszenie dolegliwości żołądkowych i ułatwienie trawienia pokarmów.
Substancje pobudzające wydzielanie soku żołądkowego to m.in. kofeina, alkohol, ostre przyprawy i niektóre leki. Osoby, które mają problemy z żołądkiem, takie jak wrzody, choroba refluksowa przełyku lub nadkwasota, mogą odczuwać dolegliwości żołądkowe po spożyciu produktów zawierających te substancje.
Oto kilka przykładów produktów, które można jeść na diecie oszczędzającej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego:
- Warzywa: warzywa są niskotłuszczowe i bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Można je jeść na surowo lub ugotować na parze lub w wodzie.
- Owoce: owoce są niskotłuszczowe i bogate w witaminy i składniki mineralne. Można je jeść na surowo lub dodawać do jogurtów, koktajli lub innych potraw.
- Chude białka: mięso chude, takie jak kurczak, indyk i cielęce, ryby, jajka i produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak jogurt naturalny i kefir, to dobre źródła białka o niskiej zawartości tłuszczu.
- Niskotłuszczowe produkty mleczne: produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak mleko o niskiej zawartości tłuszczu i niskotłuszczowy jogurt.