Dawka na słonia

,,Dawka na słonia” staje się powoli zasadniczym problemem współczesnej medycyny i żywienia, a więc zawartości w pokarmach i odżywkach witamin, soli mineralnych itp. Przecież tak witaminy, jak i składniki mineralne, mikroelementy, wchodzące w skład środków spożywczych, jak sama nazwa wskazuje, muszą być stosowane, podobnie jak leki hormonalne i inne, w ściśle określonych przez lekarza dawkach — indywidualnie dla każdego pacjenta.
Przykładowo przytoczę tu historię leku methyloandrostendiolu. Duży artykuł w Informatorze „Polfy” omawiał długo i szczegółowo ujemne skutki stosowania methyloandrostendiolu, a mianowicie — obrzęki, bezsenność, bóle głowy, wąsy (czyli wzrost owłosienia). Zdumiałam się niesłychanie — bo akurat wszystkie te dolegliwości znosiła moja kuracja całkowicie (z wąsami raczej nie miałam do czynienia). Zagadka rozwiązała się na koniec artykułu, gdy podano dawki stosowane: od 25 do 75 mg dziennie (!), czyli od 15 do 40 razy wyższe niż stosowałam. Po artykule methyloandrostendiol zniknął z aptek — za¬przestano produkcji.

Jeśli jak najdłużej chcesz zachować zdrowie i być atrakcyjna dla innych, lecz zmagasz się z brakami w uzębieniu – powinnaś jak najszybciej je uzupełnić w ramach usług Implanty Poznań.

Jakich witamin potrzebuje człowiek?

Do najważniejszych witamin należą:

  • Witamina A (retinol) – odpowiada za prawidłowe widzenie, wzrost i rozwój, a także odporność na choroby. Znajduje się w produktach mlecznych, jajach, wątróbce, marchewce i papryce.
  • Witamina B1 (tiamina) – bierze udział w przemianie węglowodanów i umożliwia przepływ impulsów nerwowych. Znajduje się w produktach zbożowych, orzechach, drożdżach i mięsie.
  • Witamina B2 (ryboflawina) – bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek, a także w produkcji czerwonych krwinek. Znajduje się w produktach mlecznych, jajach, mięsie, rybach i warzywach.
  • Witamina B3 (niacyna) – bierze udział w przemianie węglowodanów i tłuszczów oraz w produkcji hormonów. Znajduje się w produktach zbożowych, mięsie, rybach i orzechach.
  • Witamina B6 (pirydoksyna) – bierze udział w przemianie białek i aminokwasów, a także w produkcji czerwonych krwinek. Znajduje się w produktach zbożowych, mięsie, rybach, warzywach i bananach.
  • Witamina B12 (kobalamina) – bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, a także w funkcjonowaniu układu nerwowego. Znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, jaja i mleko.